Den största och starkaste gäddarten är den nordamerikanska muskellungen (esox masquinongy), gemenligen kallad musky (eller muskie) och av någon anledning är det fisket efter den som stått förebild för vårt sk moderna gäddfiske. (De största spöfångade muskellungerna har vägt kring 30 kilo medan det svenska gäddrekordet ligger på 21 kilo.) Så samtidigt som amerikaner och kanadensare fortfarande fiskar gädda (esox lucius) med ungefär samma typ av utrustning som vi använde innan vår gädda uppgraderades till musky så fiskar vi - åtminstone vissa av oss - gädda med muskygrejor. Under de senaste åren har dock en trend, kallad downsizing, gjort sig gällande och den innebär att man, utrustningsmässigt, landar någonstans mellan den traditionella skandinaviska (Fiske 2) gäddfiskeutrustningen och det tyngsta muskyartilleriet.
Det som dimensionerat de tyngre muskyutrustningarna (och alltså även de grejor många svenska gäddfiskare använder) är inte främst hoppet om en rekordfångst och vad man inbillar sig skulle krävas för att landa densamma utan de stora och tunga beten som används i hopp om att locka sagda monstermusky (eller gädda) till hugg. Till de tyngre av dessa hör det jiggbete, framtaget av Muskie Innovations, som kallas Bulldawg (eller bara dawg) och som finns i flera varianter och otaliga kopior.
Muskellunge |
Dessa monsterbeten väger såpass nycket att man talar om pounds ika väl som om ounces. Vi som använder det metriska systemet kan använda hekton snarare än gram. Naturligtvis finns även mindre, lättare, storlekar och Fladen Fishing säljer (eller sålde) en 45-gramsmodell som kan vara ett alternativ för den som vill testa utan att behöva skaffa sig en tyngre utrustning. Den som vill kasta med tunga dawgs kan ju annars höra med Lundgrens i Gamla Stan om de fortfarande har något LF RST Hell Dawg kvar, det kanske mest brutala spö jag hållit i. Jag vill minnas att det är klassat upp till 180 gram men det är bara siffror och åtminstone för min del så ger jag själv upp innan spöt sviktar. Det känns som jag inbillar mig att det skulle göra att hålla i de stavar Mondo använder ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar