Enklast (och nästan godast) är att steka mörten i smör direkt på stranden och äta den varm och med fingrarna men vill man briljera och kanske överraska (intet ont anande) middagsgäster (eller rent av sig själv?) så följer här några förslag:
- Rostad färskpotatis med rökt mörtmousse
- Gravad mört med Nobis dressing
- Tre fina mörtrecept
- Mörttartar med gurka
- Ugnsstekt mört
Mört, Wilhelm von Wright |
Eftersom flertalet av recepten kommer från Finland känns det passande att låta Wilhelm von Wright illustrera inlägget.
edit.
Även det franska köket uppskattar mörten. Här ett recept på friterad mört eller sarv.
Friture de Gardons
Fjälla och ta ur fisken, Skölj den och torka av den varsamt för att få bort blod och fjäll och låt sedan vila på absorberande hushållspapper. Vänd de rensade fiskarna i farin. Fritera i olja (180 grader) i ca fem minuter. Ta upp fiskarna, doppa dem i frityrsmet och fritera (190 grader) tills de har fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar