Braxen, Wilhelm von Wright |
Vad vi äter och inte äter är en märklig historia. Vårt land är begåvat med fler sjöar än vad vi kan räkna, otaliga vattendrag och en lång kust mot brackvattenhavet Östersjön och överallt simmar fiskar som id, mört och braxen. Utmärkta matfiskar. Högvärdiga proteinkällor. Men äter vi dem? Icke! Vi fortsätter hellre med utfiskningen av Östersjöns torskbetånd eller importerar fisk från andra överfiskade vatten. Vi föredrar odlad hajmal (pangasius) och lax.
Jag fann den här intressanta artikeln https://fiske.zaramis.se/2020/10/11/braxen-som-matresurs/ och i den här fina lilla publikationen hittade jag ett användbart recept som jag, för den goda sakens (och den goda smakens) skull, kopierar:
Idsmäcka, 4 portioner. Idfilé 350 g, salt 6 krm, morot grovriven 0,75 dl, gul lök 1 st, grädde 0,8 dl, ströbröd eller kokt potatis 2,5 msk, ägg 1 st, svartpeppar grovmalen 2 krm, smör smält 1,5 msk, rå potatis skalad 1 liten. Skala morot och lök. Mal eller mixa idfilén fint två gånger, andra gången med salt, lök, morot och potatis. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda mycket väl. Låt smeten vila minst 1 timme innan du formar smeten till burgare och steker dem, gärna i smör på medelstark värme tills de är genomstekta och har lätt gyllenbrun färg. Serveras i burgarbröd eller med potatis samt en god dressing eller sötsur sås.
Utan att ha hunnit testa så påstår jag att idfilén utan vidare kan bytas ut mot mört, braxen eller annan vitfisk. Så var litet djärv! Våga smaka på egenfångad vitfisk i år.
edit.
I Richards kommentar nedan finns den här länken som förtjänar att lyftas upp!
Det är synd att färdig braxenfärs inte verkar vara tillgänglig för vanliga konsumenter.
SvaraRaderaReceptet på gravad braxen ser intressant ut:
https://abounderrattelser.fi/det-finns-ingen-skrapfisk-janne-rautios-mission-ar-att-fa-oss-att-ata-braxen-och-mort/
Det handlar väl om efterfrågan? Å andra sidan så ha väl de flesta som lagar mat en matberedare eller mixer?
SvaraRadera