Sidor

torsdag 15 april 2021

Chocktafs?

Att man måste vara varsam när man ägnar sig åt distansfiske - bottenmete/surfcasting - med tunga sänken och kraftfulla spön hoppas jag att alla har klart för sig. Ett sänke som frigörs om linan brister i utkastet blir en dödlig projektil om den skulle träffa någon illa. Men hur tunga sänken vågar man kasta med, säg, en 0,35 mm nylonlina? Det beror naturligtvis på hur stark linan är och hur säkra knutar man använder men följande brittiska formel ger god vägledning.

Eftersom det är en brittisk formel bygger den på ounces och pounds snarare än på gram och kilon, men här är den. Ta sänkets vikt i ounces, multiplicera med 10 (litet överraskande att det inte är 12...) och du har brottstyrkan, i pounds, på den lina som krävs. Busenkelt och lätt att komma ihåg! Vill man översätta till svenska/metriska så ersätter man oz med 30 gram, använder 5 som multiplikator och får resultatet uttryckt i kilogram. Det blir tillräckligt exakt.

Eftersom man ganska snart kommer upp i lindimensioner som är ohanterliga så brukar jag ha en klenare lina på rullen och skarva på cirka två spölängder av den grövre linan som en chocktafs.

2oz = 2 x 10 = 20 lbs leader eller 2 x 5 = 10 dvs till ett 60 grams sänke behövs en lina eller tafs som håller 10 kilo

6oz = 6 x 10 = 60 lbs leader etc


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar