Forskare hävdar att det snart kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav. Det stämmer säkert, för det tycks bli allt mindre fisk och allt mer plast och förr eller senare måste två sådana kurvor korsa varandra. Det vi ser ligga och skräpa på våra stränder är... ingenting. Jämförelsevis.
Att man inte ska slänga plast i naturen visste jag redan och det gör jag inte. Men så fick jag lära mig att när jag kör min fleecetröja i tvättmaskinen så släpper jag ut sk microplast. Detr säkraste är antagligen att minimera sin användning av plast i alla former, men det är lättare sagt än gjort. Vattnet till morgonduschen rinner genom en plastslang, duschtvålen är förpackad i en plastflaska, tandborsten är av plast och tandkrämen klämmer jag ut ur en plasttub. Och då har dagen ännu knappt börjat...
Kanske skulle man återgå till fiskelinor av naturmaterial, inte anbvöända beten av plast osv. Det har gjorts förr så det är bevisligen möjligt. Allt var kanske inte bättre förr men det fanns ingen the Great Pacific Garbage Patch, fisken vi fångar inehöll inte microplast och på de gotländska stränder jag älskar var det vanligare att man hittade ilandspolade strömmingslådor, trasiga glödlampor och annat än plastavfall.
Ca 15.10 in i filmen...
SvaraRaderaOch sen tänk på hur "vi hanterar" problemet i Jönköping: Avlopsvattnet renas givetvis, men om det kommer ett lite kraftigare regn, så klarar reningsverken inte av allt vatten (då även en del dagvatten går till samma rening). Detta har inte varit några "problem", det orenade vattnet "breddas" ut i Vättern och försvinner! När vindar och strömmar var ogynnsamma, flöt bindor, bajskorvar och plast upp på Vätterstranden. Oups! Inte bra! Hur löser då en rik kommun detta? Större reningsverk? Nej, vi förlängde röret som tog han om det "breddade" vattnet! Så nu hamnar det längre ut från stranden, problemet löst av en rik, västerländsk kommun!